Ako želite sudjelovati u forumu o oralnom zdravlju, možete posjetiti stranicu Zdravlje i život gdje se nalaze mnogi odgovori na česta pitanja.

Ovdje su izdvojena nekoliko odgovorana na
Česta pitanja

Najčešća pitanja kod prve posjete
Koja je uloga roditelja?

Najčešća pitanja o održavanju oralne higijene
Kada dijete treba početi održavati oralnu higijenu?
Kada dijete treba početi samostalno prati zube?
Koliko često treba prati zube?
Koliko je bitna zubna svila?

Najčešća pitanja o fluoru
Što je fluor?
Kako djeluje fluor?
Kako se primjenjuje fluor?

Najčešća pitanja o prehrani
Koja je hrana zdrava za zube?
Koja hrana kvari zube?

Najčešća pitanja o pečaćenju fisura
Što je pečaćenje fisura?
Kolika je trajnost?
Kakav je postupak?
Koje zube treba pečatiti?
Ako je zub pečaćen, je li oralna higijena i dalje važna?

Najčešća pitanja o ozljedama
Što učiniti ako se zub izbije?

Prvi posjet stomatologu

 PRVI POSJET STOMATOLOGU

Idealna dob za prvi posjet stomatologu je oko prvog rođendana djeteta. Prvi posjet može se obaviti već od šestog mjeseca života, a najkasnije do drugog rođendana.

Svrha prvoga posjet je upoznavanje djeteta, katkad i roditelja, s okolinom stomatološke ordinacije i uvođenjem preventivnih mjera (fluoridacija, pravilna prehrana, pečaćenje fisura).

Koja je uloga roditelja?

Prvi posjet stomatologu vjerojatno je najvažniji za budućnost oralnoga zdravlja vašega djeteta.

Prvi posjet stomatologu ne bi smio biti nakon pojave boli!

Roditelji imaju presudnu ulogu u pripremi djeteta za prvi pregled.

Djetetov plač česta je pojava i normalna reakcija na novu okolinu. Opuštenost stomatologa i roditelja je vrlo važna. Nakon upoznavanja i nekoliko posjeta dijete će biti opušteno.

Jutro i rano poslijepodne idealno je doba dana za djecu jer tada nisu umorni i razdražljivi.

Preporučuje se da dijete dolazi u paru s vršnjakom, posebice ako pokazuje veći strah.

Nikako ne!

 • Podmićivati svoje dijete za posjet stomatologu

 • Koristiti odlazak stomatologu kao kaznu

 • Dopustiti da dijete osjeti vašu uznemirenost zbog odlaska stomatologu

 • Dopustiti da dijete čuje "strašne" priče o odlasku stomatologu

 • Koristiti riječi kao što su bol, igla, ubod, bušenje i sl.

 • Pohvaliti dijete za hrabrost

 • Lagati (samo "ukrasite" istinu)

Svakako da!

 • Pokušajte djetetu učiniti odlazak stomatologu ugodnim

 • Dopustite da dijete samo uđe u ordinaciju ako to želi stomatolog

 • Pohvaliti dijete za dobro vladanje

 • Budite dobar uzor svom djetetu! Redovito perite zube i redovito odlazite stomatologu

Plan prvih posjeta:

 1. igra

 2. upoznavanje s okolinom, igra

 3. čišćenje zuba četkicom kroz igru

 4. poliranje i fluoridacija zubi

 5. pečaćenje fisura

 6. popravak karioznih zuba

 7. redoviti pregledi

 

 


Postupci će biti objašnjeni na dječjoj razini. Roditelji mogu dobiti detaljnu informaciju o predloženim postupcima dok dijete nije prisutno.

Potrebna učestalost posjeta individualna je za svako dijete, a ovisi o pravilnoj prehrani, načinu pranja zuba i kontroli pravilne fluoridacije.

Preventivne mjere kao što su kontrola prehrane, fluoridacija zuba, pečaćenje fisura, pravilno pranje zuba i redovite kontrole kod stomatologa najjeftiniji su stomatološki zahvati jer:

dijete koje redovito posjećuje stomatologa, pravilno održava oralnu higijenu i ima pravilnu prehranu, odrast će u osobu koja će uštedjeti na skupim stomatološkim zahvatima u kasnijoj životnoj dobi!
Najčešća pitanja o održavanju oralne higijene

Kada dijete treba početi održavati oralnu higijenu?

Nakon rođenja. Tijekom kupanja u kadici mokrom gazom ili tankim ručnikom treba nježno trljati sluznicu usta, čime ćemo dijete naviknuti na taj osjećaj. Prve mliječne zube također treba prati na isti način. Postupno treba početi koristiti dječju četkicu za zube, najprije mlakom vodom, a zatim s dječjom zubnom pastom koja sadrži fluor.

Kada dijete treba početi samostalno prati zube?

To je vrlo važno pitanje. Većina roditelja griješi jer prerano prepušta djetetu da samostalno pere zube. Dob kada dijete može samostalno prati zube vrlo je individualna. Najčešće ovisi o angažiranosti roditelja u održavanju oralne higijene djeteta. Kada dijete počne pokazivati samoinicijativu za pranje zubi, roditelj treba dobro i pravilno oprati djetetu zube i  tek onda djetetu prepustiti da ih samo opere. Dijete treba kroz igru nastojati ponoviti Vaše kretnje. Ta faza prelaska na samostalno pranje zubi može trajati više mjeseci.

 

 


Koliko često treba prati zube?

Zube treba prati četkicom i zubnom pastom  sa fluorom na večer prije spavanja za zdravlje, a ujutro za ljepotu. Poštivanjem pravila može se mnogo postići. Idealno bi bilo da se zubi peru nakon svakog obroka, naročito slatkog.   

Koliko je bitna zubna svila?

Zubna svila jedino je pravilno sredstvo za čišćenja prostora između zubi. Neka djeca imaju velike razmake između zubi (tzv. dijasteme) što omogućuje čišćenje između zubi četkicom. Međutim, s obzirom da danas sve više djece ima ortodonsku anomaliju koja se zove kompresija (jednostavnije rečeno, prevelik broj zubi u premaloj čeljusti), čišćenje između zuba zubnom svilom je neophodno.

Najčešća pitanja o fluoru

Što je fluor?

Fluor je prirodni mineral koji sprječava nastanak karijesa. U Hrvatskoj se koriste dva oblika: natrij fluorid i amin fluorid. Mnogi današnji materijali za zubne ispune također sadrže fluor, čime sprječavaju ponovni nastanak karijesa.

Kako djeluje fluor?

Fluor se u malim količinama "upija" u površinu zuba i ugrađuje u caklinu. Fluor čini zub otpornim na kiseline koje su proizvod bakterija hranjenih šećerom, a uzrokuju karijes. Dokazano je da fluor može sam "popraviti" manji karijes.

 

 Kako se primjenjuje fluor?

Propisana je optimalna količina fluora koju bi svaka osoba trebala dnevno primiti.

Ako pitka voda ne sadrži dovoljno fluora, taj se nedostatak mora nadomjestiti. Za to se koriste natrij fluorid tablete. Trudnice i dojilje trebaju uzimati tablete fluora da bi plod odnosno dojenče imali dovoljnu količinu fluora za ugradnju u zametke mliječnih zuba. Djeci treba postupno uvoditi fluor koji će uzimati do završetka rasta i razvoja, što odgovara dobi nicanja drugih trajnih kutnjaka. Stomatolog mora kontrolirati količinu fluora koja se uzima jer prekomjerna doza može ostaviti posljedice na zubima.

Drugi način primjene je korištenje zubne paste koja sadrži fluor i aminfluorid ili natrijfluorid žele. Kod redovnog pregleda stomatolog temeljito očisti zube i primijeni koncentriranu količinu fluora.

Najčešća pitanja o prehrani

Koja je hrana zdrava za zube?

Pravilna i uravnotežena prehrana zdrava je za organizam, pa time i za zube. Zubima i gingivi (tzv. zubnom mesu potrebni su vitamini iz povrća i voća, bjelančevine i minerali iz mesa i mliječnih proizvoda te šećer za snagu.

Koja hrana kvari zube?

Najveći neprijatelj zuba je šećer. On je važan izvor energije u dječjoj dobi, ali neophodno je njegovo pravilno korištenje. Dijete ne smije zaspati s bočicom zaslađenog soka, vode ili mlijeka. Veća djeca trebaju izbjegavati slatke međuobroke i slatkiše prije spavanja. Također treba izbjegavati ljepljive bombone (karamele) jer ih dijete teško skine sa zuba i naravno, nikako ne opere. Posljednja stvar koju dijete prije spavanja stavlja u usta je četkica za zube!

Najčešća pitanja o pečaćenju fisura

Što je pečaćenje fisura?

 

 


I kod pravilnog održavanja oralne higijene djeteta teško je, a katkad i nemoguće, potpuno očistiti sitne utore i jamice koje se prirodno nalaze na zubima. U tim udubinama nakupljaju se hrana i bakterije što povećava rizik pojave karijesa. Pečaćenjem fisura izravnavaju se utori i jamice te na taj način sprječava prodor hrane i bakterija.

Kolika je trajnost?

Istraživanja, a i vlastita iskustva, pokazuju da je pečaćeni zub zaštićen više godina. To znači da su zubi vašega djeteta zaštićeni u dobi kada je pojava karijesa najučestalija. Trajnost se povećava ako dijete pravilno održava oralnu higijenu i izbjegava gristi tvrde predmete. Zub se može ponovno zapečatiti kada se "pečat" izgubi ili istroši.

Kakav je postupak?

Pečaćenje fisura je brz i bezbolan postupak. Potreban je samo jedan posjet stomatologu. Površina zuba se temeljito očisti i osuši, kemijski se tretira površina cakline, nanese se tekućina za pečaćenje koja se zatim stvrdne pod posebnim svjetlom te se zub polira i premaže fluorom.

Koje zube treba pečatiti?

Pečatiti treba one zube koji su najugroženiji karijesom: mliječne i trajne kutnjake. Međutim, svaki zub koji ima utor ili jamicu također se može zaštititi na taj način.

Ako je zub pečaćen, je li oralna higijena i dalje važna?

Apsolutno! Pečaćenje fisura samo je integralni dio svih preventivnih mjera koje treba poduzeti da dijete može imati budućnost bez karijesa. Pravilno četkanje zuba, čišćenje zubnom svilom i redoviti posjeti stomatologu i dalje su važni za blistav i zdrav osmijeh.

Najčešća pitanja o ozljedama

Što učiniti ako se zub izbije?

Ako se izbije zub, prvo i osnovno je ne stvarati paniku. Smiren i priseban roditelj će stomatologu dovesti dijete koje je spremno za stomatološki zahvat vraćanja zuba. Zub može biti izvan usta oko 1 sat, a da još uvijek ima veliku mogućnost za vraćanje i primanje u svoje ležište u čeljusti. Potrebno je postupiti na sljedeći način:

 1. Ne stvarati paniku! Djelovati brzo.

 2. Staviti hladni oblog na ranu.

 3. Pronađite zub, primite ga prstima za krunu, a nikako za korijen.

 4. Ne čistite zub ili površinu korijena prstima, četkicom ili sl. Isplahnite samo u mlakoj vodi. Ne sušite ili brišite zub!

 5. Pokušajte sami vratiti zub na mjesto tako da ga držeći za krunu, blagim pritiskom ugurate natrag u ranu. Zatim takav zub treba držati na mjestu prstom ili zagrizom do dolaska stomatologu.

 6. Ako iz bilo kojeg razloga ne možete vratiti zub u ležište, stavite ga u obično mlijeko, u usta ozlijeđenog pokraj obraza ili u mlaku vodu s dodatkom malo kuhinjske soli. Nikako ne u suhi papir, gazu, krpu ili sl.!

 7. Odmah me nazovite na telefon ordinacije za informaciju o daljnjem postupku. Ako nisam dostupna, obratite se u Kliniku za kirurgiju lica, čeljusti i usta KB-a Dubrava, tel.: 290-2785 ili 290-2577.

 

 

 

 

 

 

 

 

Slobodno nam se obratite telefonom i elektronskom poštom u stomatološkoj ordinaciji ako trebate više informacija o zdravlju Vašeg osmijeha.

Rule

natrag na vrh

 
  Osnovna stranica | O timu | Ordinacija | Gdje smo
 
  Urednovno vrijemeFinancije | Usluge
 
  Edukacija | Česta pitanja | Postavite upit
 
   
   
 
  Slobodno nam se obratite telefonom ili elektronskom poštom  u svezi bilo kakvih upita.
 
 

Copyright 1992-2013 Dr. S. Varga. All rights reserved.